Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tuning: Podsvietenie korčulí

Zdravím, avizoval som, že príde na radu tento článok. Bol som strašný hlupák, že som niečo také sľúbil, lebo ono nie je až také ľahké to napísať, aby tomu pochopil aj debil. Ale no.. takže tu to máme.

Myšlienkou podsvietiť si korčule som bol priam nadšený. Jazdím všehochuť freestylu a image je veľmi doležitý. Som si takmer istý, že teraz sa za mnou otočí prakticky každý. Ale zase o to mi až tak nejde, mne ide o bezpečnosť. Pôvodne som si chcel na korčule dať obyčajné svetlo na bicykel, no neskôr ma napadlo...čo tak si ich podsvietiť? A je to perfektné. Takže poďme sa do toho pustiť.

Ešte skor chcem jednu vec... ja mám korčule K2 Exo Alu M ... nie pre všetky typy korčulí by to šlo. V prípade nejasností mi zašlite fotku a ja vám poviem ako by sa to dalo.

Čo na to potrebujeme?

-6 kusov LED diód na 3 V
-drôtik (ja som spotreboval 2 metre s minimálnym odporom)
-4 kusy 1,5 V bateriek
-nejaký ten kúsok kartónu
-púzdro na baterky
-obojstranne lepiacu pásku
-dva vypínače s nízkym odporom   ....a to je asi všetko, ak spomeniem v návode niečo iné, ospravedlnte ma :)


No poďme na to...

Asi každý vie ako vyzerajú kolieskové korčule, však? Dôležité ale je vedieť ako to vyzerá dole, pri "podvozku". Podsvietiť sa dá dvoma spôsobmi.. jeden, ten jednoduchší je použiť obyčajné 10 cm katódy:
  No na mojom type korčulí by to nevyzeralo moc dobre, neinštalovalo by sa to moc dobre a hlavne, veľmi by sa nám to predražilo.
Ja som teda išiel inou cestou, cestou LED diód. Máme 4 kolieska a osvetlíme si medzery medzi nimi, čiže na jednej korčule budú tri diódy.
Podľa mňa je úplne najjednoduchšie riešenie vystrihnúť si pásik z kartónu, ktorý môžeme vložiť medzi kolieska a korčulu. Na tom kartóne budú z jednej strany zapichnuté LEDky a z druhej bude prepajkovaný obvod. Ja som ale nemal to šťastie, moje druhé koliečko je dosť natesno s korčulou a medzi ne sa nedalo dať nič. Tak som to musel vyriesiť dvoma kartónikmi. :) Malý nákres:


Žltá čiara je kartonový pásik, tenká fialová je drôtik, ktorý ich spája, zelená je svetlo :)
Je dosť dôležité presne všetko merať, poviem vám.. nechcelo by sa vám to celé prerábať kvôli jednému mm ;)
Takže máme vyrezané dva pásiky. (Ešte dotaz, podvozok nie je rovný povrch, sú tam dva oblúčiky. Preto volíme kartón, aby sme mohli náš pásik vytvarovať do tvaru korčule.)
Teraz už len zapojiť obvod. Budeme zapájať diódy do obvodu, a tie sa zapájajú vcelku dosť špecificky, malá schéma:

Čo z toho vyplýva? Máme tri diódy v rade za sebou, ale nemôžeme ich zapojiť tak ako nám to hovorí zdravý sedlácky rozum .. nemôžu byť za sebou, musia byť vedľa seba. Čiže jedným drôtikom spojíme všetky + a druhým zase všetky - (jeden z tých drôtikov ešte preženieme cez vypínač) s tým, že posledná dióda je voľná, obvod sa akoby neuzatvára (on je uzatvorený ale zase..sedliacky rozum hovorí, že nie). Toto zapojenie je veľmi dôležité.
Ďaľšia vec. Máme tri diódy po tri volty. Napojíme to teda na 9 V batériu, nie? NIE!!!!!!!!!!!!! napojíme to na dve tužkové baterky (spolu teda 3 V) Dióda si síce zoberie len tie tri volty, ale nedokáže cez seba pustiť zvyšných 6 Voltov..jednoducho zhorí, ja som takto odpálil 6 diód kým mi to došlo, že o čo ide. Daľšou variantou je dať tam odpor, ale to za boha netuším ako by sa to dalo. :) Ja som geodet, nie elektrikár.

Takže povedzme, ze máme hotové pásiky (nezabudnite, že ide hlavne o efekt.. teda si dajte trochu prace  tie kartóniky čiernou fixou zamalujte, nech to nejako vyzerá ;) ). Z jednej strany nám trčia hlavičky diód, z druhej strany máme obvod. Na tú stranu s obvodom teraz pozdĺž celého pásika nalepíme obojstranne lepiacu pásku a poriadne pritlačíme. (Zabudol som jednu vec..skôr ako napicháte diódy do kartónu, presne si odmerajte aby boli v strede medzier)
Napijeme sa vody a pustíme sa do prilepenia na korčulu. Lepíme to obojstranne lepiacou páskou. Robte to veeééľmi pomaly a na jeden pokus, žiadne posúvačky sa nedajú robiť. Ak to máte na dva prúžky, najskôr nalepte väčší a potom spojte drôtikmi s menším, potom aj ten prilepte. Nezabudnite vyviesť z prvej diódy dva drôtiky (+/-) von .. ku zdroju.
Kde bude zdroj?
ja som si potiahol drôtik asi 4 cm cez bok (jedine viditeľné miesto) a zvyšok ťahám pod krytom členka. Mamina mala za úlohu mi ušiť nejaké to puzdierko na baterky, kde je prilepený aj vypínač a nejakou sponou to uchytím na korčulu. Bude to trčať von z vnútornej strany (teda medzi nohami) ..hlavne aby to nikto nevidel.

To je už všetko?

Nuž asi áno. Myslím, že som spomenul všetko, čo som chcel. Snažil som sa vám to spísať čo najpodrobnejšie, robil som to z vlastnej hlavy a tak som to aj spísal. Niektorí si možno povedali, že to je až príliš komplikované, že si radšej kúpia hotové podsvietené korčule..ale to len takí frajerkovia. Ja som si istý tým, že ľudia, čo sa naozaj vážne venujú freestyle korčuľovaniu sa do toho pustia :)
Urobil som to len nedávno, takže som ešte nemal šancu to vyskúšať vonku, čakám na novú sezónu.. som zvedavý, či budem jediný Žilinčan, alebo sa ku mne ešte niekto pridá a budeme svetielkovať spolu :)
 
Na záver...

Nezabudnite, že je to vážne jednoduché, zvladol som tom ja :D ( i keď musím uznať, že som s maminou veľmi dlho viedol diskusie o tom ako zapojiť vypínač. Stále sa mi prehrieval obvod) Čas práce je cca 5 hodín :)

... financie

Myslím, že otázku "koľko to bude stáť" som si nedal len ja sam ale aj vy. Pôvodne som do toho nechcel dať viac ako 250,- no ale poďme si to spočítať:

LED dióda 35,- x6 ks = 210,-
Vypínač 50,- x 2 ks    = 100,-
2 metre káblika             18,-
4 tužkové baterky         40,-
SUMA                 358 ,-
   s tým, že ja som 6 diod spálil, čiže + 210 ..nuž nevadí :)

Na úplný záver prikladám pár fotiek z postupu a nakoniec hotové dielo.  Fotky robené mobilom, na jar urobím nejaké digitálom z prvej jazdy a aj si povieme, ako na to reagovala spoločnosť.


































Enjoy!


Servis | stály odkaz

Komentáre

  1. jebooot
    ale nehorazny jebot :D
    publikované: 14.03.2008 19:51:35 | autor: valasik (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Vdaka
    Cauko
    Vdaka za skvely napad ihned to idem skusit zhotovit.
    A otazka: Ako dlho ti to vydrzi pokope?Ci sa to rozpadne alebo nie.
    MAs aj vydeo alebo fotky s prevadzky v terene? Ak hej posly prosim ta na mail.
    Este raz vdaka :D
    publikované: 20.12.2008 22:11:50 | autor: Cello255 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Neviem
    Cauko
    Som tu zas doslo mi neskorsie.
    Mam doma kopu baterii s Nokie 3310.Skusim to napajat tou.Neviem ako dlho to vydrzi.Ma sice 3,6V ale zrazim to napetie na 3V odporom.Mal som niekde aj program na vypocet velkosti odporu pre diodu ked je napajana vyssim napetim ako 3V.A plus potom bude ze ked sa to vybije jednoducho hodim bateriu do 3310nky a nabijem.
    publikované: 20.12.2008 22:17:42 | autor: Cello255 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. odpovede
    Dotycnemu som odpovedal sukromne mailom, hodim vam sem odpovede:

    1.: -co sa tyka fotiek a videi, zial.. nemal to kto natocit, nafotit

    a co sa tyka doby prevadzky, ked sa to da dokopy a vydrzi to zopar testovacich jazd (pocas ktorych to bude samozrejme vypadavat) tak uz to je trvale, akorat tam nesmies mat ziadne pohyblive casti, lebo to sa bude opotrebovavat a teda sa tam prerusi nejaky kontakt, jediny moj problem bol, ze sa mi po 7 mesiacoch trosku odlupol ten karton, tak som ten kusok, co sa suchal kolieska odstrihol -

    2.:-napad s 3310 bateriou je fajn a bol by som velmi rad, keby si mi potom dal vediet ako to islo (na jar idem kupovat nove korcule a vymysliet uplne nove podsvietenie) ja len chcem ze ono sa to az tak casto nebude vybijat.. mne to drzalo celkom dost dlho s alkalickymi baterkami (kym som to nezrusil ) zato baterka z mobilu sa bude vybijat samovolne-
    publikované: 30.12.2008 01:36:40 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tunin
    cawki ja sa len chcem opytat taku mozno hlupucku otazku ze kolko asi ti to podsvietenie vydrzi svietit v kuse ?? dikki
    publikované: 14.04.2009 21:40:14 | autor: everibody (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ahoj
    dlzka svietenia-

    Neviem ti takto povedat. Mne to drzalo 2 mesiace na jedny baterie. Nezere to moc.
    publikované: 16.04.2009 22:19:32 | autor: K2_radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. dlhsia vydrz
    ak budes chciet aby ti dlhsie vydrzala baterka budes musiet namontovat silnejsiu ako 3V a tym padom budes nuteny pouzit rezistor. Kuk sem
    http://lukas.cerro.sk/351/aky-rezistor-na-led-diodu
    publikované: 29.09.2009 09:57:07 | autor: Matus (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. moje podsvietenie
    ja som to riešil trochu inak, výsledný efekt je takýto (na jendu korčulu 6 diod)
    http://www.youtube.com/watch?v=ICGe65H3kEc
    publikované: 27.04.2012 12:02:54 | autor: Mr.Freeman (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. odpor
    Čaute, odpor si vypočítate jednoducho. Vysokosvietivá LED má odber cca 200mA = 0,2A. Potom odpor zaradený do série bude:
    R=(Uzdroja-3) / (n x 0,2), kde Uzdroja je napätie zdroja ktorý chcete použiť a n je počet LED. Príklad: máme 12V zdroj a chceme naň zapojiť 6 LED, potom R=(12-3)/(6 x 0,2)=9/1,2=cca 7Ohm taký asi neexistuje takže 10 Ohm bude OK. Pozor, odpor sa môže zahrievať, pretože tie najmenšie odpory sú myslím do prúdu 1A a tu máme vyše 1,2A. Preto radšej použite dva odpory zapojené paralelne (vedľa seba) čiže spojíte ich nožičky tak, aby boli odpory vedľa seba a takto ich zapojíte medzi zdroj a LEDky
    publikované: 10.06.2014 23:33:09 | autor: Oliver (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. viem to urobit lepsie
    ja uz mam to lepsie spravenne len tam nepotrebujem tolko hovadin ako ty
    publikované: 24.05.2015 06:02:08 | autor: Bajby (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014