Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako si vybrať kolieskové korčule?

V dnešnom článku zo sekcie  "servis“ by som vám rád napísal pár riadkov na tematiku "Ako si vyberať korčule".  Rozhodol som sa tak preto, lebo sa domnievam, že je to najdôležitejší krok vašej ešte ani  nezačatej  korčuliarskej  kariéry. Tak poďme na to.

Na úvod si najskôr určíme aké typy kolieskových korčúľ vôbec  poznáme


Takže prvá taká skupina sú korčule na bežné jazdenie. Väčšinou ich výrobcovia nazývajú fitness. Ide o najrozšírenejšiu skupinu korčúľ  vhodných na rekreačné jazdenie. Vyznačujú sa pohodlnou topánkou a kolieskami priemernej veľkosti 82mm (rozmedzie od 80 mm do 84, niekedy 90mm) s rôznou tvrdosťou. Ložiská sa používajú už pomerne kvalitné ABEC7, ILQ9 alebo SG7. Vyhol by som sa slabším ložiskám ako napr. ABEC5, ILQ7 a SG5. V dnešnej dobe je to už prežitok. Nôž býva z hliníka, väčšinou dĺžky 278 mm. Na týchto korčuliach si môžete meniť veľkosti koliesok podľa vášho uváženia. Rozmedzie sa pohybuje od 78mm do cca 84mm. Výnimkou sú napríklad K2 Exo Alu (rok 2007) alebo Rollerblade Spark 6.0 (2009), kde sa väčšie kolieska ako už sú dané dať nemôžu kvôli konštrukcii framu.

 

Druhá kategória, ktorú by som spomenul, je freestyle. Freestyle, alebo teda freeskate korčule sa vyznačujú pevnejšou, zväčša plastovou topánkou, v ktorej noha drží veľmi pevne a kratším rámom. Veľkosť koliesok sa pohybuje od 72 mm do 80 mm. Základom pri Freestyle je dobrá ovládateľnosť. Kolieska bývavajú vyššej tvrdosti, napríklad 84A. Dĺžka noža sa pohybuje okolo čísla 243 mm. Využitie je hlavne v drsnejšej mestskej jazde (urban), či vo freestyle slalome.

 

Ďalej tu máme také tie korčule s nízkymi topánkami, dlhým framom a veľmi veľkými, zväčša krikľavo žltými, kolieskami. Hovoríme o speedoch. Keďže som na takých nikdy nestál, neviem o nich moc veľa. Topánky aj nože sú prispôsobené na maximálne využitie. Používajú sa najkvalitnejšie ložiská na trhu a dosť často aj mikroložiská. Kolieska bývajú úzkoprofilové o veľkosti okolo 100mm a tvrdšej hrúbky. Existujú aj 5 kolieskové typy. Tieto korčule sa využívajú na profesionálnych závodoch a za kvalitu si teda budete musieť aj zaplatiť.

 

Agressive. Korčule na najtvrdšiu jazdu určené na skákanie. Topánka je vysoko pevná, celoplastová. Kolieska sú také malé, že keď na nich chce človek prejsť dlhší úsek, mal by si toto rozhodnutie čo najskôr rozmyslieť. V číslach okolo 56 mm. Profil širší pre väčšiu stabilitu. Tvrdosť je veľmi vysoká, pohybuje sa okolo čísla 90 A. Na noži je v strede miesto na slidy. Taká tá priehlbinka. Viac o nich neviem.

 

Ďalej už len spomeniem. Quady, to sú tie klasické dvojradovky z Veľkej Británie. Off-roady, názov hovorí za všetko. Detské (Junior, Kids) zase pre deti.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 Super, takže rozdelenie máme úspešne za sebou. Ak už viete čo chcete jazdiť, skôr si vyberiete správne korčule.

  Teraz sa presuňme do obchodu.  Predpokladajme, že je to obchod, kde brigádujú 15 ročné

dievčatká, takže výber je len na vás.

 

V prvom rade si všímajte značku. Nie všade platí, že značka je zárukou kvality, ale pri korčuliach by sa to dalo tak povedať. Ono, výber je na vás, vy ich budete používať, vy ich musíte zaplatiť. Ale  rozdiel medzi TESCO korčuľami a nejakými zo špecializovaného obchodu je priepastný, pričom ak sa  vám pošťastí, tak zaplatíte len o tisícku viac. Čiže moja rada je vyhýbať sa značkám ako „SportExpres“ „Extremme“ a podobné hovadiny (jednoducho made in China). Zaručené značky sú Rollerblade (najnovšie technológie, veľmi dostupné náhradné diely- ALE tvary korčuli sa mne vôbec nepáčia, tie nové technológie sú podľa mňa až príliš prešpekulované a podobne...) K2 (old schoolové korčule so zárukou kvality, no na Slovensku je to bieda s náhradnými dielami), Salomon (POZOR! Korčule sú to síce väčšinou dobré, ale už sa nevyrábajú, a teda sa en vypredávajú, a teda to znamená,  že reklamácie a opravy sú tak trošku neriešiteľné problémiky) Fila (fitnessové korčule sú ich špecialitky, podobne ako Rollerblade sa moc neorientujú na  Freestyle, Fily odporúčam hlavne pre rekreačných jazdcov a ešte hlavnejšie pre dievčatá) ...a teraz rozmýšľam a uvažujem, ale už ma nenapadajú žiadne iné overené značky. Snáď by som spomenul Bauer ..ale ešte som nemal možnosť vyskúšať J.

Edit: Doplnená značka Powerslide;

 

Ďalšia vec, ktorú by ste si mali všímať je topánka. Pre väčšinu z vás platí pravidlo „Čím menej plastových častí, tým lepšie“ Prečo? Cez plast sa veľmi zle odvetráva, veľmi rýchlo je plný škrabancov.. vyzerá to hrozne, nie sú pružné a tak ďalej. Ja najviac preferujem tvrdý textil.

 

Potom sa pozrite  na zapínanie. Rozhodne šnúrové s jednou klipsňou navrchu. Tri klipsne bez šnúrok sú naprd, respektíve sú dobré na otlaky. Môj kamoš Peter má rollerblady s takým špecifickým zapínaním jednej klipsne a nejakej ťahacej šnúrky.. je to divné, toto sú tie technické kravinky.  Niektorým ľuďom sa to páči, mňa to skôr odradzuje.

 

Pri vonkajšej prehliadky si všímajte aj nôž (lyža, podvozok, frame).  Mal by to byť hliník, opakujem HLINÍK.. Al ..výrobcovia používajú rôzne zliatiny, lenže vy neviete čo to je zač a tak potom nebuďte prekvapení, keď sa stratí krásny strieborný lesk a nahradí ho hnusná zašlá čierna farba. Preto sa opýtajte predavača, čo to je zač.  Plastové nože si nekupujte pokiaľ to nie sú detské alebo agressive korčule.

 

Kolieska... Silikónové...gumené.. to je prakticky jedno. Čím väčšie, tým rýchlejšie (spadnete). Kolieska bývajú označované v tvare napr. 80/80A (také mám ja). To znamená, že priemer je 80mm a tvrdosť 80 (neviem čoho). Pre freestyle a fitness je priemerná veľkosť okolo 80-82mm a tvrdosť podľa povrchu kde jazdíte. Ak sú to povrchy drsné, voľte tvrdšie koliečka.80A je skôr mäkšie koliesko (vhodné na freestyle). Všetky tieto údaje musia byť napísané na tom koliesku. 


 Ložiská... aj tento údaj nájdete na tom spomínanom koliesku(je to aj na ložisku ale pochybujem o tom, že vám dovolia na predajni rozoberať korčule). Označujú sa napr. ABEC 5.  Potom ešte poznáme ABEC 1 ABEC 3 ABEC 7. Neplatí tu pravidlo, že sedmička je lepšia než päťka. Tieto údaje nám len hovoria o tom, akou presnosťou boli ložiská vyrobené. Ja odporúčam ABEC 5 alebo ABEC 7. Potom ešte poznáme druhý typ a to ILQ, no tieto ložiská nepoznám, tak sa nimi nebudem viac zaoberať. Nezabudnite ložiská pred prvou jazdou namazať olejom (nie raciolom).

 ...nakoniec si korčule celé prezrite. Či sa vám vôbec páčia, či nie je niečo viditeľne poškodené, či to nie je nejako krivo prišité, či tam niečo nekričí a podobne. Ozaj.. ešte treba pozerať na brzdu, ale ja som ňou v živote nebrzdil tak nemám ani šajnu čo si treba všímať.


Ku korčuliam musíte dostať:

 -záručný list

-imbusový kľúčik

-návod na použitie


 A sem tam prihodia:

 -náhradná oska

-náhradná brzdová gumička

 Je dôležité si v predajni korčule vyskúšať a aj sa trošku previesť(aj keď to moc neviete).. každé menšie tlačenie (teraz sa rozprávame o bodovom tlaku, nie o plošnom) bude neskôr sto násobne väčšie a po jednej dlhšej jazde budete mať nohu OUT na týždeň. Ďalej sa odporúča kupovať si korčule o číslo alebo o pol čísla väčšie ako nosíte topánky. My veľkonohí chalani sme radi , keď majú aspoň 46-ky, ale dievčatá si môžu vyberať.

 Nikdy nekupujte na prvý raz. Vždy si prebehnite viac obchodov. Nenechajte sa zlákať predavačom a kúpiť prvé čo nájdete. Je možné, že by ste neskôr horko oľutovali.


V prípade ďalších otázok -> klik na odkaz autorovi


Enjoy!

(článok bol aktualizovaný)


Servis | stály odkaz

Komentáre

  1. hehe
    on zije :D
    publikované: 28.02.2008 23:32:08 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  2. aha ho :D
    valasik :D jj zijem.. a po skoro roku aj viac ako predtym :)
    Radkio
    publikované: 29.02.2008 00:41:22 | autor: K2 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. s tym cislom topanky
    by som to az tak neprehanal, .... ak mas plastovu korculu, nech sa ti paci o cislo vacsie, ale ak mas situ s tvrdenej latky a vo vnutri mas futro, tak si kup o cislo vacsie, a potom uvidis tu srandu ked ti noha bude lietat v korculi. kupilo to tak par mojich znamych a ja sa poucil ... ale uverit predavacovi, ze korcula ma mat milimeter od mojej spicky ... to bol pre toho chudaka nadludsky vykon ...
    publikované: 29.02.2008 00:47:59 | autor: robo (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hmm
    to sa mi nezda.. mal som na sebe vacsie korcule a citil som miernu volnost ale o lietani sa vraviet nedalo, tan oha sa prakticky nehybala, nemohlo to byt skor tym, ze ta korcula anatomicky nesedela na chodidlo?
    publikované: 29.02.2008 00:51:48 | autor: K2 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. ad znacky
    este by som hadam dodala Roces. Mam ich par rokov, vcelku spokojnost. Aj ked su 3klipsnove, daju sa zapnut tak, aby neotlacili. Aj ked obcas (hlavne zaciatkom sezony) aj tak, ze otlacia. Hold je to zmena oproti zimnym ladovym ;-)
    publikované: 29.02.2008 03:55:57 | autor: vira (e-mail, web, autorizovaný)
  6. jasne
    na Rocesy som zabudol, kedysi mali najlepsie vyriesene spodne casti korculi (noz,, loziska, kolieska) , Roces je klasika :)
    publikované: 29.02.2008 15:55:10 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. značky
    Ahoj. U Fily bych upozornil na výborné speed brusle, na kterých u nás jezdí hodně průměrných závodníků. Rozhodně bych zařadil značku Powerslide, která má podle mě nejlepší poměr cena - výkon. Ke špičce dnes patří i Roxa a především Bont, uvidíme, co předvede Hyper. Ale tady se jedná spíš o speed. Co máš proti off road bruslím?
    publikované: 01.03.2008 19:06:25 | autor: zdeněk (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. off road
    tieto korcule pre mna nie su korcule. moze byt zabava na nich jazdit, resp, ist z kopca, ale to zabija vsetko, co mam na inlinoch rad, prinasa to sice nove moznosti, ale pre mna to fakt nie je :)

    radkio
    publikované: 02.03.2008 12:50:15 | autor: K2 (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. študuj
    len ďalej študuj a netrep
    publikované: 16.03.2008 16:36:36 | autor: učiteľ (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. :)
    studujem :) vela som prestudoval :) a netrepem :) ..zhrnam prestudovane studijne materialy a prihadzujem vlastne skusenosti :) ale budis...vzdy sa najde niekto kto nesuhlasi
    publikované: 17.03.2008 09:22:33 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. otazocka..ktoo odpovie ma pivo:))
    viete...videl som super korcule na nete a chcem si ich objednat,ale potreboval by som tu od vas znalcov poradit.....neviem si vybrat cislo korcule.....maju tam akesi divne cisla-250,260,270.....310.kto by vedel poradit a vysvetlit mi ake su to cisla?????inac ja mam cislo nohy 45...........dik
    publikované: 01.04.2008 16:31:55 | autor: andrej (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. no tak tie cisla 250,260...
    to bude velkost podla cislovania mondopoint teda v mm, najskor to si myslim, porovnanie vsetkych moznych mier UK, US, mondopoint... som vyguglil napr tu -
    http://www.i18nguy.com/l10n/shoes.html
    poskoc nizsie na stranku a najdes tam tabulku a vsetky mozne miery, malo by pomoct.
    vela stastia, popripade sa pochval s korculkami, som zvedavy :)
    publikované: 01.04.2008 23:47:28 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
  13. SG 5
    prosím čo sú toto za ložiská ?? označenie pri korčuliach rollerblade.
    publikované: 07.05.2008 23:37:45 | autor: lubor (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. loziska
    nepoznam ich..ale vzhladom na to, ze su to rollerblady si nemyslim, ze to su loziska...mozno len nejaka pod znacka ale niekde tam je napisane aj ABEC(cislo) alebo ILQ(cislo)
    publikované: 23.05.2008 23:09:59 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Bauer
    ja mam korcule znacky bauer...a mozem len chvalit!! takze do clanku sa moze pripisat nech sa ich ludia neboja ze su fakt dobre..a Silicon Greased, vraj su to spickove loziska a mal by to byt nastupca znamych ABEC...
    publikované: 18.07.2008 15:01:53 | autor: Janka (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. SG
    nove loziska SG od RollerBladu maju jednu vyhodu..su bezudrzbove.. ale co vsetko naozaj znesu a kolko vydrzia kym tu udrzbu uz fakt budu potrebovat netusim.. ja osobne som si ich kupil a som teda zvedavy ;)

    Inac je to technologia valcekov.. uz nie guliciek :)
    publikované: 24.07.2008 00:50:32 | autor: K2 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. SG5
    este odpoviem na predchadzajuci dotaz.. SG5 su teda loziska technologie SG a presnostou sa vyrovnaju ABEC5
    publikované: 24.07.2008 00:51:54 | autor: K2 (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Konecne....
    som nasla to co som hladala! Chcem si kupit nove korcule a vobec som nemala sajnu o tom na co sa pytat a na co sa pozerat pri hladani. Teraz to uz viem. Tento clanocek je uplne perfektny a este aj miestami vtipny :-) Vdaka...
    publikované: 22.08.2008 23:00:31 | autor: Boba (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Tempish
    Zdravim.
    NO tak ja mam korcule Tempish (neviem co je to za znacku) Su to korcule s umelou aj latkovou topankou a noze su bohuzial umele( uz mi stihol aj lavy noz na pravej topanke na spicke prasknut :( )koliecka su 76mm 82A. NO zatial som s nimi spokojny.Skusam na nich freestlyle slalom.Mozete mi nieco povedat o tejto "znacke"?
    publikované: 20.12.2008 22:39:22 | autor: Cello255 (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. tvrdost koliesok
    ehm... na drsny povrch su dobre makke kolieska, nie tvrde! pretoze maju dobry grip, sice su pomalsie. Tvrde kolieska su zas rychle, ale maju horsi grip. Takze tak ;)
    publikované: 13.03.2009 23:51:42 | autor: morneo3 (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. vec nazoru
    Dival som sa na to z praktickeho pohladu, ze makke kolieska sa na drsnom povrchu znicia prakticky okamzite :)
    publikované: 14.03.2009 11:09:34 | autor: Radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. vsetko ma svoje pro/proti
    ano uznavam to mas pravdu :) ...a inak pekny prehlad korcul ;)
    publikované: 14.03.2009 13:36:13 | autor: morneo3 (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. 83A
    na ten drsny povrch by som zvolil asi take kompromisne 83A nie moc tvrde nie moc makke :P
    publikované: 14.03.2009 13:42:17 | autor: morneo3 (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. :)
    No zalezi od toho, co kto jazdi :) Vo vseobecnosti je to ale aj tak jedno. Amaterovi je to viac menej jedno a skuseni uz zase presne vie co potrebuje :)
    publikované: 14.03.2009 13:46:40 | autor: Radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. :P
    no tu to ale zije :D
    publikované: 13.06.2009 16:33:47 | autor: michaletka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. znacky
    S tym, ze lacne tesco korcule su blbost uplne suhlasim. Tu som nasiel nejake K2 a Powerslide za rozumne ceny. http://korcule.com/kolieskove-korcule/fitness/panske Inak co sa tyka lozisk. Z vlasnej skusenosti a aj co som sa bavil s kamaratom co sa vyzna. Vsetky loziska co vyrobca da do korcul od novoty za vela nestoja. Takze ak niekto chce kvalitu, treba si priplatit a dokupit ked povodne dosluzia. to, ze vyrobca uvadza, ze su v korculiach ABEC7 este nic neznamena. a udajne na trening su naj <a href="http://korcule.com/kolieskove-korcule">kolieskove korcule</a> z kategorie fitness =Pohodlne a vacsie kolieska.
    publikované: 01.01.2012 21:15:08 | autor: Rollo (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. kolieskove korcule
    potreboval bysom poradit mojej cere chcem kupit kolieskove korcule nosi topanky velkost 33 mozem jej kupit korcule 36 nebudejejto moc velke dakujem
    publikované: 29.03.2012 22:38:11 | autor: karol (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014